Politik och mellanöstern: Israel - Massmediernas vinnare igen?

06 januari 2009

Israel - Massmediernas vinnare igen?

Under 33 dagars kriget i Libanon 2006 var det mycket prat om de israeliska trupperna och deras "invasion av Libanon". Trots att israelerna inte lyckades ta 17 meter av Libanon, trodde de flesta att israelerna stod utanför staden Tyr, 20 km inne i Libanon, huvudsakligen beroende på desinformationen från massmediernas håll.

Nu får man istället läsa att de israeliska trupperna delat Gaza i två delar, norr och söder. Som jag ser det är det tekniskt omöjligt för de israeliska trupperna att dela Gaza-remsan på detta sätt, särskilt när man bara gått in ca 200-300 meter. För att lyckas måste israelerna ta sig in mer än 7-8 km tills de når medelhavet, men strategiskt sett är det ett självmord. Tänk dig Hamas trupper framför dig och bakom dig, och du är 7-8 km från gränsen och säkerheten.

Israeliska trupper är kända för sina reträtt som följer anfallen. De går in i ett område, skjuter så mycket som möjligt och drar sig ut när första skottet börjar skjutas mot de. Så gjorde de i Libanon, och så gör de i Gaza-remsan. I natt befann sig israelerna en bit utanför staden Gaza, men såvitt jag vet drog de sig tillbaka i morse.

Medierna fortsätter dock påstå att Hamas har avskurits och att Hamas exilledare i Damaskus är "panikslagen". Tydligen har de missat det faktum att Hamas raketer når allt längre in på ockuperade Palestina, och tydligen bryr de sig inte om de israeliska militära förlusterna. Jag skulle tippa på att fler än 200 israeliska soldater skadats hittills, men de officiella siffrorna ligger fortfarande på runt 110. Kommer säkert att öka när israelerna räknat upp sina skadade soldater. Utöver det tar Hamas ledare saken med ro. De verkar inte vara alls panikslagna när de intervjuas.

I Libanon försökte israelerna hela tiden ta kontrollen över gränsbyarna Bint Jbeil, Aytaron och några till. Trots att vissa byar ligger bara någon kilometer från gränsen kunde israelerna inte stanna i byarna. Hizbollah anföll nästan alltid bakifrån och stängde in de i byarna tills i princip varje soldat dödades eller skadades. I Gaza-remsan lät Hamas israelerna ta sig in ett antal hundra meter där de senare angreps från olika håll. Det är därför nästan 90 israeliska soldater skadades under de första 10 minuter av markinvasionen.

Dessutom har Hamas tillgång till samma pansarbrytande granater som Hizbollah har. De här granaterna är ganska speciella. De tar sig in genom pansar som en varm kniv i smör. Väl inne exploderar granaten och sätter eld på allt brännbart. Även ammunitionen i pansarvagnarna exploderar av värmen. Pansarvagnarna är så utsatta att de israeliska generalerna bestämt att infanteri ska försöka skydda de. Förut var det pansarvagnarna som skyddade infanteri trupperna bakom sig, men nu är det helt tvärtom.

Så jag tror inte att Hamas kommer att förlora det här kriget på något sätt. De har rätt vapen för markstriderna och de beter sig på samma sätt som Hizbollah soldaterna gjorde under 33 dagars kriget. Inom en vecka är det här kriget över och Israel kommer att skriva på ett avtal på palestiniernas villkor. Israel lär ignorera villkoren, precis som med FN resolutionen 1701, men det är resultaten som är viktiga.

Inga kommentarer: