Politik och mellanöstern: Saudi Arabien och Egypten vill inte vara med på möte

13 januari 2009

Saudi Arabien och Egypten vill inte vara med på möte

I förra veckan föreslog Qatar ett krismöte för att diskutera situationen i Gaza-remsan. Den 19-20 nästa vecka hålls ett möte i Kuwait om ekonomin i regionen, men Qatar föreslog att man skulle även diskutera om Israels aggressioner och krisen i Gaza-remsan. Hittills har 14 arabiska länder accepterat invitationen medan Saudi Arabien och Egypten tackar nej.

De tycker helt enkelt att det är "olämpligt" att diskutera krisen i Gaza-remsan.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=70066&language=en

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår mig inte på dessa länder ??? Folket i deras land kokas säkert mot deras regering. hur kan dem kan låta sina bröder och systrar dö i gaza ;(

Ibrahim sa...

Länder som Libanon, Syrien och Iran vill gärna agera militärt för att stoppa massakern på palestinier. Men det är förrädare som Mubarak som hindrar detta. Mubarak skulle inte tveka på att motarbeta alla former av offensiv mot regimen Israel, vilket skulle kunna leda till ett nytt världskrig.

Förrädarna har öppnat dörren till USA:s och EU:s trupper i mellanöstern.

Iyad sa...

Om någon av dessa länderna ska agera militärt mot Israel så är det lättast för Libanon. Anledningen till detta är att Syrien och Iran gränsar till Irak där amerikanska trupper finns. Om Syrien eller Iran attackerar så vet dem att USA kommer dra sig in i kriget. Men det blir svårare för USA om Libanon attackerar. Ska någon attackera så är det nu. För då har Israel det svårare eftersom de har två fronter att tänka på. Jag hade faktiskt förväntat mig att Hizbollah skulle dra sig in i kriget men det verkar inte så.

Ibrahim sa...

Jag misstänker också att USA skulle ge sig in i ett krig om Syrien eller Iran agerade militärt. Men faktum är att USA inte har råd med fler krig. Skulle USA ändå gå med i ett krig skulle USA förlora stort.

Många förväntade att Hizbollah skulle anfalla Israel, som sommaren 2006. Men grejen är att jag tror att Hizbollahs ledning vill visa världen att även Hamas kan slå sönder IDF. Skulle situationen i Gaza-remsan bli för svår, tror jag att Hizbollah ändå startar ett krig mot Israel.

Anonym sa...

Länder som Libanon,Syrien,Qatar,Algeriet, m.m stöder Palestina och fördömer Israels massaker men Det finns två VIKTIGA länder som förstör allt detta och det är Saudiarabien och Egypten . Ledarna är för fega dem fruktar sina egna liv och pengar istället för alla som dör i Gaza. Det känns säkert hopplöst för alla palestinier nu när inga arabländer vill hjälpa till men Dem har en stor hjälp och det är Gud som gör dem starkare . för 50 år sen så agerade arabländerna mycket kraftig mot israel men tiden har förändrats och oljan/pengarna gör folk crazy :(

Iyad sa...

Ja det tror jag också. Om Hizbollah attackerar Israel och Hamas vinner i Gaza så kommer folk bara säga att "det är bara för att Hizbollah hjälpte till...."
Jag är faktiskt chockad över de palestinska gruppernas styrka och kunskaper. Alltså kan du tänka att de grävde under marken över gränsen till Israel, sprängde en pansarvagn och dödade alla soldater i den och sedan stack därifrån.

http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=34975


Det påstås även att palestinierna skjutit fosfor raketer mot Israel efter att Israel släpper en massa fosfor bomber mot Gaza. En av dem ska ha orsakat en brand i Ashdod.

http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=70281&language=en

Iyad sa...

btw... Hamas har sagt att det är över 320 skadade soldater hittills.

Iyad sa...

Hmm... nu drar sig Algeriet, Marocko och Libanon tillbaka från mötet på fredag. Riktigt dålig stil tycker jag. Jag tycker inte ens det ska behövas ett möte. Varje enskilt land borde väl veta vad man bör göra i en sådan situation. Avbryta all kontakt med Israel, utvisa de israeliska ambassadörerna, sluta sälja gas och olja till Israel. De latinamerikanska länderna Venezuela och Bolivia gjorde bättre ifrån sig än något annat arabiskt land. Riktigt skämmigt

Ibrahim sa...

Tycker att det är en bra idé med ett möte. Men sen måste ju som du själv säger varje land vara bestämd mot Israels brott mot mänskligheten.

Det är bra att Latin Amerika visar vägen för de arabiska ledarna som inte lyckats visa någon särskilt mycket solidaritet med det palestinska folket. Ahmadenijad och Assad har gjort bra ifrån sig, men man vill alltid se mer aktion.

Iyad sa...

Nja.. jag håller inte med att Assad gjort bra ifrån sig. Det kanske verkar så eftersom andra arabiska länder inte gjort någonting alls. Men han kan göra mer än så. Exempelvis bryta all kontakt med Israel, utvisa israeliska ambassadören m.m.
Mauritanien däremot har gjort bra ifrån sig och är det enda arabiska landet som har det. De bröt all kontakt med Israel fastän det var bland de 3 arabiska länderna som hade normala relationer med Israel (Jordanien, Egypten och Mauritanien).
Fast ändån har Syrien jämfört med andra länder gjort mycket, men skulle inte säga att de gjort tillräckligt.

Ibrahim sa...

Syrien och de andra länderna hindras av förrädare som Mubarak. Utan förrädarna hade bl.a Assad kunnat agera som han ville.