Politik och mellanöstern: Några funderingar

29 januari 2009

Några funderingar

I natt gick Obamas krispaket igenom med 244 mot 188 röster i kongressen. Krispaketet är på totalt 819 miljarder dollar, och kostar 825 miljarder dollar. Skulle man få för sig att växla pengarna till svenska kronor skulle det bli omkring 6500 miljarder kronor (!).

Var får man tag i de pengarna? För någon månad sen röstade man igenom ett annat krispaket som var på omkring 700 miljarder dollar, om jag inte minns fel. Det verkar som att man "skapar" nya pengar hela tiden. USA:s ekonomi ligger i underskott på omkring ett års BNP och det finns inga pengar kvar för att fixa ekonomin.

Till slut tvingas USA låna pengar från andra länder, och det blir inga mikrolån inte. Med tanke på att oljeländerna på den arabiska halvön lånade "bara" ut 300 miljarder dollar till USA för ett par månader sen ser det mörkt ut. Finanskrisen har ju slagit mot alla länder, ingen klarar av att låna så mycket pengar till USA. Även rika oljeländer skulle tveka och högst sannolikt välja att inte låna ut så stora summor pengar.

Lyckas Obama lösa den här krisen är han nog även bra på ekonomi...

Inga kommentarer: