Politik och mellanöstern: Here we go again...

06 januari 2009

Here we go again...

Nya rykten breder ut sig bland svenska massmedier. Först ut, Expressen med Annelie Enochsons påstående: "Hamas använder barn som sköldar".

"Hamas förlägger med flit sina militära högkvarter mitt inne i civila palestinska kvarter i Gazaremsan och använder alltså oskyldiga personer - inklusive kvinnor och barn - som sköldar mot möjliga israeliska angrepp. På samma sätt gjorde Hizbollah i Libanonkriget sommaren 2006."

Ska vi studera om det här går rent tekniskt? Ja, det gör vi.

(1.) Många medlemmar i Hamas har egna barn. Frågan är; skulle dessa våga utsätta sina barn för sån fara? Troligen inte. De är ju människor, med känslor, med medmänsklighet. De kämpar även för att kommande generationer ska få ett bättre liv. Att utsätta sina egna barn för sån fara är ju isåfall ologisk, och måste bara vara inget annat än en lögn.
Att barnen ändå utsätts för en viss fara är oundvikligt, men vad har Hamas för val? Antingen dör barnen av undernäring, förgiftning eller israeliska bomber? Hamas vill ändra på det för att ge barnen ett bättre liv. Hur bra de lyckas med det kan diskuteras.

(2.) Går det att skydda sig mot bomber med 20-30 kg lätta barn? NEJ...med stora bokstäver. Träffar en bomb relativt nära kan ingen människa skydda sig själv med en annan människa. Det enda som går är robusta väggar. Såvitt jag vet kan väggar inte kallas barn.

(3.) Fler än 120 barn har mördats sen krigets början. Många familjer sörjer sina döda barn och är väldigt arga över förlusterna. Hur skulle dessa reagera om Hamas valde att låta ännu fler barn dö? Det skulle givetvis resultera i att Hamas får minskad popularitet, vilket inte går ihop med deras politik. Hamas vill ha mer stöd i världen, vilket innebär att de måste visa medmänsklighet. Att låta barn dö är inte ett sätt att visa medmänsklighet.

(4.) Hela Gaza-remsan är bebyggd. Därmed är det omöjligt för Hamas att bygga militära anläggningar utan att komma för nära civila bostadsområden.

(5.) Röda Korset och FN:s UNIFIL utredde de fallen där Hizbollahs påståtts ha avfyrat från bostadsområden och där de påståtts ha lagrat vapen bland civila, men fann inga bevis för att stärka misstankarna mot Hizbollah. Hizbollah friades från anklagelserna. Att fortsätta påstå att Hizbollah använde civila som sköldar visar på inkompetens hos den som påstår detta.

(6.) Som de flesta känner till är Expressens kändaste läsare Göran Persson, som var en dedikerad Israel-supporter. Så, Expressen måste ju väl också vara en dedikerad Israel-supporter?

De nyhetssajter som också väljer att skriva en liknande artikel visar väl bara sin inkompetens. Att folk inte förstår nuförtiden...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Angående punkt 2 så verkar du grovt ha missförstått begreppet "mänsklig sköld". Att använda civila som sköldar gör man inte för att skydda sig fysiskt utan för att hindra fienden från att attackera. Ungefär som att ta gisslan vid ett bankrån.

Med tanke på befolkningstätheten i Gaza så är civila indirekt mänskliga sköldar i vilket fall, och Israel har från början visat att man fullständigt struntar i detta.

Iyad sa...

Hallå Ibrahim!

Jag undrar bara vart du fått information om att 9 israeliska Merkzava förstörts? Vad jag vet så är det bara 2, och 7 stycken som blivit träffade (dock inte förstörda vad jag förstått). Sedan har du glömt skriva om det "spionflygplanet" Hamas sköt ner! ;)

Ibrahim sa...

Förstår vad du menar. Men faktum är att Israel inte bryr sig om att barn befinner sig vid militanta män. Hittills har över 200 barn mördats, och enligt många vittnen har byggnader angripits trots att barn befinner sig i närheten eller i byggnaderna. Så, vare sig barn finns i närheten eller ej angrips de målen och jag ville bara poängtera att barn inte kan användas som fysiska sköldar heller.

Ibrahim sa...

Hej Iyad.

Källorna finns redan skrivna. :)
Under första natten av markinvasionen förstördes två pansarvagnar, morgonen och middagen därpå förstördes ytterligare 7 stycken. Sen dess har inga fler förstörts, eller så har ingen valt att rapportera något om det.

Visste inte att Hamas skjöt ner ett spionflygplan, men ska skriva upp det.